Sabit Sineklik Menteşeli sinekliğin alternatifi olarak üretilmiş bir modeldir sabit sineklik. Sistem itibariyle her ikisi de aynıdır. Aradaki fark menteşeyle açılıp kapanma özelliğinin sabit sineklikte kaldırılmış olmasıdır. Ancak onun yerini bu defa tak-çıkar olarak adlandırabileceğimiz tırnak sistemi almıştır. Sabit sinekliğin en çok kullanıldığı mekanları giriş katlardaki daireler ve ofisler oluşturur. Sineklerden korunurken, kedi, köpek gibi evcil hayvanların içeri girişi de bu sayede engellenmiş olur. Bu açıdan sabit sineklikte tülün yanında amaca göre telli sistem de uygulanabilir. Sineklik modelleri içinde maliyeti en düşük ancak kullanılabilirliği en pratik olanıdır.
Sabit sinekliğin diğer modellere göre kullanımı farklıdır. Yerine göre küçük çocuklar için tehlike oluşturabilecek kapı ve pencereler için idealdir. Çocukların camdan veya balkondan sarkıp düşmesini engelleyen en basit tedbirlerden biridir. Ev ve işyerlerinin sürekli havalandırma sağlayan pencerelerinde de sabit sineklik daha yaygın biçimde uygulanmaktadır. Banyo, tuvalet pencereleri için özellikle tercih edilir. Alt ve üst kısımlardaki tırnaklar sinekliğin basitçe takılıp çıkarılmasını sağlarken, rüzgardan etkilenip düşmesini engeller. Sabit sineklik adında geçtiği gibi bulunduğu zemine adeta çivilenmiş değildir. Gerektiğinde çıkarılıp temizlenebilir. Takılıp çıkarılma kolaylığını da sistemindeki tırnaklar sağlar. Sinekleri engelleyen kısımda alüminyum tel ya da fiberglas tül seçenekleri mevcuttur. Sabit sineklik kullanım araçlarına göre de farklı modellere ayrılır. Tırnaklı ve pimli sabit sineklik en çok kullanılandır. Dış yüzeyinde panjur ve korkuluk gibi engelleyici unsurlar bulunan plastik pencerelerde az yer kaplayan pimli sabit sineklik uygulanır. Tırnaklı model ise PVC, alüminyum ya da ahşap her türlü malzemeye kolaylıkla monte edilebilir. Tırnaklı kısma tüllü çerçeve basit bir hareketle geçirilip çıkartılabilir.
Sabit sineklik, genellikle mevsimsel olarak ihtiyaç duyulan modeldir. Yaz başlangıcında takılıp kış aylarında çıkarılır. Sabit sinekliğin çıkmasının istenmediği durumlarda ise köşelerden vidalarla pencereye tutturulması yeterlidir. Doğramının dışına sinekliğin takılmasının mümkün olmadığı hallerde sabit sineklik genellikle iç tarafa monte edilir. Sistem basit biçimde şu unsurlardan oluşur: Köşe takozlarıyla çerçeve haline getirilen 4 profil ve bunların arasına gerdirilen, sinekleri engelleyici tül ya da telli örtü.